Uterum

Planera noga innan du sätter igång. Tänk igenom hur uppbyggnaden ska se ut och vilket material du ska använda. Ett noggrant förarbete ger ett bättre slutresultat!

Att tänka på:
Till uterum kan du använda en enklare betong, till exempel C20/25-16-S4. Ska du installera golvvärme, tänk på att betongen måste omsluta värmeslingorna väl. Vibrera därför betongen. Numera finns det även en lättflytande, självkompakterande betong som inte behöver vibreras. Betongen kryper lätt in i springor och kant- och väggformar måste därför vara täta och väl förankrade. Även fogarna mellan cellplastblocken måste vara täta. Använd exempelvis fogskum, textilduk, etc. Otäta fogar kan resultera i att betongen kryper under och lyfter upp allt, inklusive armeringsmatta och golvvärmeslangar.

Är det kallt vid gjuttillfället, sätt inte på golvvärmen! Då expanderar slangen och glapp mellan slang och betong uppstår. Har du golvvärme ska du naturligtvis isolera under plattan och vid kanten.

Lägger du uterummet i anslutning till annan byggnad, sätt då någon slags avskiljare mellan den nya platta och befintligt hus, till exempel en tunn cellplastskiva. Plattan och huset kan då röra sig oberoende av varandra.

Med sloda eller helikopter

När gjutningen är avklarad och höjderna är rätt, ska betongen jämnas av. Enklaste sättet är att använda en ”sloda”, ett långt skaft med en lätt skiva längst ut som man försiktigt drar över den blöta betongytan

Denna metod fungerar bra om någon form av övergolv (dock ej plastmatta) ska läggas på. Ska inget övergolv läggas på bör ytan stålglättas. Vänta tills betongen blivit tillräckligt fast att gå på och stålglätta sedan med en ”helikopter”. Provkör gärna på en gräsmatta om det är första gången du använder maskinen. Alternativt kan du använda ett skurbrätte och ett slipstål.

All nygjuten betong måste eftervattnas, speciellt om det är varmt eller blåsigt. Det bästa är att direkt efter gjutningen använda en högtrycksspruta inställd så att en vattendimma sprider sig över den nygjutna betongen. Dagarna därefter går det bra med en vanlig trädgårdsspridare. Speciellt känslig det första dygnet, är den vibreringsfria betongen.

Betong

Berg

Pumpar

Dags att byta webbläsare

Sydsten.se kommer inte fungera så bra med din webbläsare. Ladda gärna den senaste versionen av någon av dessa webbläsarna:

En annan webbläsare