Uppföljning avseende införda Energi- och Råvarutillägg.  Läs mer
27 feb
2020
Sydsten Nyhet 2020 V9

Sydsten levererar klimatförbättrad betong till nybyggnadsprojekt

Med start under våren kommer Sydsten att börja leverera klimatförbättrad fabriksbetong till två projekt med höga klimatambitioner. Det ena är Skanska Öresunds kontorshus Hyllie Terrass, som byggs enligt den nya certifieringen NollCO2, och det andra är kvarteret Halvslaget, som entreprenören Tornstaden bygger åt MKB i Limhamn.

– Det är första gången vi levererar klimatförbättrad betong, men definitivt inte den sista, säger Magnus Johnsson, säljare Sydsten. Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare och såväl vi som våra kunder arbetar ständigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen i våra verksamheter.

När det gäller Hyllie Terrass har Skanska Öresund satt målet riktigt högt. Ambitionen är att fastigheten ska vara helt klimatneutral med noll koldioxidavtryck, allt enligt Swedish Green Building Council nya certifiering NollCO2. För att nå det målet har valet av byggmaterial en avgörande roll.

– I vår klimatförbättrade betong ersätter vi en del av cementen med masugnsslagg och minskar på så vis koldioxidutsläppen med cirka 15 procent, berättar Magnus. Det innebär en stor CO2-besparing i ett bygge av Hyllie Terrass storlek, där vi sammanlagt ska leverera cirka 2 600 kubik betong till garageplatta och ytterväggar.

Även MKB:s hus byggs med höga klimatambitioner. Förutom den klimatförbättrade betongen kommer bland annat solpaneler att installeras på fastigheten.

– Vi märker tydligt att kunderna sätter ribban allt högre när det gäller klimat och miljö – vilket vi tycker är väldigt positivt, säger Magnus. Från Sydstens håll har vi redan kommit en bra bit på väg i vårt hållbarhetsarbete, bland annat har vi ställt om alla våra betongfabriker till fossilfritt bränsle och införskaffat fyra elhybridbetongbilar där roteraggregatet drivs av el. Tillsammans gör åtgärderna stor skillnad för att minska våra klimatpåverkande utsläpp.

Hyllie Terrass
• Kontorshus i tolv våningar
• Inflyttning hösten 2022
• Certifieras enligt NollCO2

Kvarteret Halvslaget
• Bostadshus med fem till sju våningar
• 143 bostäder
• Inflyttning Q1 2022

Dela på:

Betong

Berg

Prefab

Pumpar

Dags att byta webbläsare

Sydsten.se kommer inte fungera så bra med din webbläsare. Ladda gärna den senaste versionen av någon av dessa webbläsarna:

En annan webbläsare