Utrustning

Vilken typ av utrustning du behöver beror på vad de är du ska gjuta. En liten platta eller en sula till en mur behöver inte så mycket kringutrustning, medan en större yta kräver lite mer. Tänk igenom vad just ditt projekt kräver och hyr eller köp din utrustning innan du sätter igång.

Utrustning för den mindre gjutningen
De allra flesta betongsorter måste vibreras för att flyta ut ordentligt och omsluta armeringen. Till detta är en vibrostav bra att ha. Den kan du också använda om du behöver flytta betongen en bit.

Vid en plattgjutning där kantformarna sitter i rätt höjd, kan du använda en aluminiumrätskiva eller en rak bräda för att dra av betongen till rätt höjd. Ska plattan stålglättas krävs dock antingen skurbrätte och slipstål eller en ”helikopter” (oftast 3-fas ström).

Om du ska mura på din sula går det utmärkt att jämna av betongen med en vanlig piassavakvast. Borsten framåt. Kvasten gör spår efter sig som ger god vidhäftning när du sedan murar.

En skyffel är ett måste vid alla gjutningsprojekt!

Utrustning för den större gjutningen
För att hålla höjden på plattan när du gjuter större ytor, är laser ett utmärkt hjälpmedel. Den står på ett stativ och skickar ut en roterande stråle som fångas upp av en liten mottagare på en mätsticka. Det går också att hålla höjden med hjälp av en vibrobalk, dubbel eller enkel, som dras på formkanterna eller i förväg utlagda avdragsbanor.

Ska du glätta en större yta är ”helikopter” ditt bästa hjälpmedel för att skura och slipa ytan. Provkör gärna på en gräsmatta om det är första gången du använder maskinen. Tänk då på att inte börja förrän ytan blivit tillräckligt fast för att gå på.

All utrustning du behöver finns att hyra på www.hyrman.se/

Personlig utrustning
Läs mer om hur du skyddar dig själv när du handskas med betong. (pdf)

 
AB SydstenStenyxegatan 7213 76 MalmöTel 040/31 19 00Post@sydsten.se